Keresőoptimalizálás – SEO 2023

A keresőoptimalizálás, vagy más néven SEO alatt a kereső organikus találati listáján adott kulcsszóra történő pozícionálási technikákat értjük. Röviden összefoglalva a weboldal szöveges és technikai összetevőinek (pl: javascript, css, .jpg) optimalizálását, linképítést, szövegírást, kulcsszókutatást, elemzéseket foglalja magába.

Sokan felteszik a kérdést, hogy mire jó ez?

Elsősorban arra, hogy több látogatót szerezzünk az organikus, azaz a természetes találati listán való jó helyezésünkkel. Cégek és vállalkozások, akik hírdetnek valamilyen platformon éves viszonylatban elég kézzelfogható összeget költenek reklámra. Egy keresőoptimalizált és megfelelően linképített weboldal az organikus forgalomból sokkal több látogatót szerez ingyen, mint a fizetett hirdetésekből.

A keresőoptimalizálás folymatát kettő részre lehet osztani:

Tartalmi és technikai részből állnak. Mindkettő elengedhetetlen a sikeres látogatószerzés eléréséhez. A tartalmi részeket a legtöbb felhasználó kis segítséggel, de kivitelezi. Ugyanez nem mondható el a technikai SEO-ról, ide kell némi tapasztalat. Szinte biztosan kelleni fog a tárhelyszolgáltató hozzáférési adatai, hogy a szükséges feladatokat elvégezhessük.

Tartalmi SEO:

A neve is tudatja, hogy itt a weboldal tartalmának, azaz a szövegezésen van a hangsúly. Itt fontos a használt betütípus, annak mérete, kontrasztja a háttérhez képest, olvashatóság, a szöveges tartalom tagoltsága, vizuális elemek használata.

Nagyon fontos, hogy nem használhatunk más weboldalról kimásolt szöveget! Egyedi, minőségi tartalommal kell rendelkezzünk ahhoz, hogy foglalkozzon a kereső az oldalunkkal. Helyesen és jól megfogalmazva kell alkalmaznunk a title és alt leírásokat, illetve a belső linkek használata is erősen javasolt.

Technikai SEO:

A technikai rész nem is gondolnánk, hogy milyen fontos. Az indexelhetőség, az oldal betöltési sebessége és a reszponzivitás is ide tartozik. Szerver oldalon a technikai SEO-t alkalmazva a website forráskódját, médiafájlokat, javascripteket és egyéb összetevőket optimalizáljuk úgy, hogy az a Goggle irányelveiben meghatározottak szerint épüljön fel és az oldal a lehető leggyorsabban töltődjön be.

Ide tartozik a megfelelően használt SSL is, aminek használatánál fontos szempont, hogy csak a https:// verzió legyen elérhető. Mixed content-nek hívjuk, ha http és https verzióval is elérhető az oldalunk.

Tapasztalat a gyakorlatban:

Rengeteg oldal tartalmát böngészve sok helyen olvasom, hogy nem ördöngősség, csináld magad az oldalad optimalizálását!
Ezzel az egyetlen gondom, hogy nem tudom elképzelni, hogy egy kisvállalkozónak van a cégvezetés és a munkák kivitelezése mellett ideje és agyi kapacitása a teljes folyamat kivitelezésének elsajátításához, illetve a tudásának naprakészen tartásához.

Tapasztalataink szerint, akik évekkel ezelőtt még vették a fáradtságot és olvastak a témában, valamint több-kevesebb sikerrel alkalmazták a gyakorlatban a pozícionálással kapcsolatos akkor technikákat és még linképítésre is adták a fejüket, azok manapság a keresőben szakember nélkül nem rúgnak labdába.

Tehát kimondható, hogy azok a cégek és vállalkozók keresnek minket első sorban, akik már tudják mi az a keresőoptimalizálás és tudják mit jelent a Google kereső organikus találati listáján a top 3-ban szerepelni több kulcsszóra is.

Google Search Console:

A Google Search Console segítségével követhető weboldalunk organikus forgalma, a rangsorolt kulcsszavak, amelyekre megjelenünk a keresések során a találati listán. Nyomon követhető a kattintások száma, illetve egyes kulcsszavakra történő kereséskor hányszor jelent meg a listán az oldalunk, milyen átkattintási arányt ér el az adott kulcszó, vagy keresési kifejezésre.

Látjuk továbbá az átlagos pozíciónkat is az adott keresésre (kulcsszó), amely egy átlag az asztali és a mobilos megjelenések között. Rengeteg hasznos információt nyújt számunkra a keresőoptimalizálás elvégzéséhez, de meg kell tanulni a kezelését, hogy leszűrhessük a számunkra fontos információkat.

Mik a jelenleg ismert legjobb SEO (keresőoptimalizálás) eszközök?

A SEO (keresőoptimalizálás) területén számos kiváló eszköz és szoftver áll rendelkezésre, amelyek segíthetnek a webhelyek teljesítményének javításában és a keresőmotorokban való jobb rangsorolásban. Az alábbiakban felsorolok néhány olyan népszerű és jelenleg ismert legjobb SEO eszközt:

1. Ahrefs: Az Ahrefs egy teljes körű SEO eszközkészlet, amely lehetővé teszi a kulcsszókutatást, a versenytársak elemzését, a hivatkozásprofil felügyeletét és a weboldal auditálását.

2. SEMrush: A SEMrush egy sokoldalú SEO eszköz, amely lehetővé teszi a kulcsszavak kutatását, a versenytársak elemzését, a weboldal auditálását, a hivatkozásprofil felügyeletét és még sok más SEO funkciót.

3. Moz: A Moz számos hasznos SEO eszközt kínál, beleértve a kulcsszókutatást, a weboldal auditálását, a rangkövetést és a hivatkozásprofil elemzést.

4. Google Analytics: Az ingyenes Google Analytics segítségével figyelemmel kísérheted a webhelyed forgalmát, megismerheted a látogatók viselkedését, a konverziókat és még sok más adatot.

5. Google Search Console: A Google Search Console lehetővé teszi a webhelyedet érintő keresési teljesítmény nyomon követését, hibaüzenetek ellenőrzését, a webhelyeden található linkek elemzését és még sok más SEO funkciót.

6. Screaming Frog: A Screaming Frog egy keresőrobot szoftver, amely átfogó webhely-auditot készít, és segít az oldalstruktúra, a metaadatok, a hibák és más SEO problémák azonosításában.

Ez csak néhány példa a jelenleg ismert legjobb SEO eszközökre. A kiválasztásnál fontos figyelembe venni a specifikus igényeket, a rendelkezésre álló költségvetést és az eszközök funkcionalitását.

Weboldal keresőoptimalizálás a gyakorlatban:

Az itt található képen egy autóval kapcsolatos vállalkozásnak az organikus forgalmára vonatkozó adatokat láthajuk. Szándékosan frissített tartalmat mutatunk, amelynél látható, hogy nem egy évekkel ezelőtt készült sikersztori látható egy adott időszakban kiemelve, amely jól mutat a számok tükrében.

A képen az látható, hogy 3 hónap alatt a keresőből 25.300 kattintást kapott az oldal, amely jelenleg a rangsorolt 1000 kulcsszóra átlagosan 11.6 pozícióban található. Természetesen a legfontosabb kulcsszavakra az első 5 találatban jelenik meg.

Keresőoptimalizálás - Google Search Console segítségével

Szeretnéd, ha segítenénk Neked is?

KAPCSOLATFELVÉTEL

This contact form is deactivated because you refused to accept Google reCaptcha service which is necessary to validate any messages sent by the form.